Politic

Alegerile locale vor fi organizate în cel mult șase luni de la expirarea stării de alertă; data va fi stabilită de Parlament

Camera Deputaților a adoptat, miercuri, 13 mai, ordonanţa de urgenţă privind prelungirea mandatelor autorităţilor administraţiei publice locale, căreia i-au fost aduse mai multe amendamente. Astfel, în varianta adoptată de Legislativ, Parlamenul este cel care decide data la care se organizează alegerile locale și nu Guvernul, așa cum prevede actuala lege, iar mandatele aleșilor locali se prelungesc cu cel mult șase luni de la data încetării stării de urgenţă sau stării de alertă. Astfel, a fost modificat amendamentul care inițial prevedea doar organizarea lor la cel mult șase luni după finalul stării de urgență.

Au votat proiectul de lege în varianta modificată 194 de deputați, în timp ce 105 au votat “împotrivă”, iar alți patru s-au abţinut.

Proiectul mai prevede că procedurile privind organizarea alegerilor pentru autorităţile administraţiei publice locale se iniţiază în termen de șase luni de la data expirării duratei stării de urgenţă sau stării de alertă, iar data alegerilor se stabileşte prin lege organică, cu cel puţin 75 de zile înaintea votării de către Parlament.

Camera Deputaților a fost for decizional pe proiectul de lege de adoptare a ordonanței de urgență, astfel că actul va merge la președintele Iohannis pentru promulgare.

Legea ar putea fi atacată la Curtea Constituțională atât de președinte, cât și de PNL, care și-a manifestat la dezbaterile din Camera Deputaților opoziția față de modificările aduse proiectului.

În mod normal, alegerile locale ar fi trebuit să aibă loc pe parcursul lunii iunie, însă organizarea lor a fost împiedicată depandemia de COVID-19.

Ultimul scrutin pentru alegerile locale a avut loc pe 5 iunie 2016, când, la nivelul județului Teleorman, până la ora 21.00, la închiderea secţiilor de votare, 198.357 de teleormăneni (60,74%) din cei 326.557 de teleormăneni cu drept de vot înscrişi pe listele electorale trecuseră pe la urne pentru a-şi alege primarii, consilierii locali şi consilierii judeţeni. În urma alegerilor, PSD a câştigat 65 de primării, în timp ce PNL a obţinut 28 de primării. De asemenea, ALDE s-a ales cu trei primării, iar PMP a câştigat o primărie.

One Comment

  1. CITITOR

    De ce nu verificați pe site-ul Camerei Deputaților?
    Unde scrie stare de alerta in proiectul adoptat?
    Vom vedea decizia CCR din 27.05.2020!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

*

code

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.