Politic

Alegerea indirectă a şefilor de Consilii Judeţene, revenirea la luptele subterane pentru supremaţia în judeţ?

Comisia de Cod Electoral (CCE) a decis ca preşedinţii de Consilii Judeţene să nu mai fie aleşi direct de cetăţeni, ci să fie aleşi din rândul consilierilor, în timp ce propunerile de alegere într-un tur sau în două au fost respinse, Parlamentul a adoptat decizia, iar preşedintele Iohannis a avizat-o favorabil.

Varianta care a întrunit cel mai mare număr de voturi în cadrul Comisiei a fost cumva anticipată de Liviu Dragnea, care a afirmat, la sfârşitul lunii ianuarie, că s-ar putea reveni la alegerea indirectă a şefilor consiliilor judeţene. „Poate ne gândim serios ca preşedinţii de consilii judeţene să fie aleşi din nou, indirect, aşa cum era înainte de votul uninominal”, a spus social-democratul.

Prin revenirea la alegerea indirectă a preşedinţilor de consilii judeţene, potrivit comisiei, se încearcă diminuarea influenţei asupra alegătorilor. Astfel, şefii de consilii judeţene care au la activ mai multe mandate şi care îşi pot perpetua şederea în funcţii, prin sistemul actual de vot, îşi pot exercita o influenţă greu de contracarat asupra primarilor şi comunităţilor locale. Spălare de bani, trafic de influenţă, abuz în serviciu, luare de mită sunt doar câteva dintre infracţiunile pentru care preşedinţi şi vicepreşedinţi ai consiliilor din 27 de judeţe sunt urmăriţi penal, suspecţi, reţinuţi sau condamnaţi.

Dar, odată cu revenirea la vechea formă de alegere a şefilor de Consilii Judeţene, există riscul să se revina şi la vechile metehne. Astfel, nu este exclus ca, la alegerile locale din 2016, să revină în plim-plan jocurile politice şi calculele neprincipiale pentru supremaţia unui partid sau a altuia în Consiliul Judeţean.

Un exemplu concret în acest sens îl reprezintă anul electoral 2004, în urma alegerilor pentru şefia Consiliului Judeţean Teleorman ducându-se lupte subterane pentru formarea unei majorităţi care să-l susţină fie pe reprezentantul PSD, Liviu Nicolae Dragnea, fie pe cel al PNL, Marin Almăjanu. Atunci, diferenţa au făcut-o cei trei consilieri PRM, care au primit la schimb funcţia de vicepreşedinte al CJ în persoana consilierului local, pe atunci, Ion Putineanu şi, spuneau gurile rele la vremea respectivă, un weekend relaxant la un hotel din sudul judeţului.

Dar, într-un fel sau altul, la alegerile din 2016, pentru supremaţia în Consiliul Judeţean Teleorman, bătălia politică se va da între doi domni, reprezentanţi ai blocurilor politice din judeţ sau, de ce nu, între două doamne, dacă liderii politici teleormăneni vor decide să promoveze şi mai mult femeile în funcţii-cheie. (Violeta Mocanu)

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

*

code

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.