Economie

Ajutoarele pentru culturile calamitate, pe punctul de a fi plătite

Agricultorii care au înregistrat pagube din cauza fenomenelor meteo nefavorabile, în perioada ianuarie – august 2014, vor primi ajutoare de minimis, în funcţie de cultura afectată, până la 1.200 de lei pe hectar. În acest sens, Ministerul Agriculturii a publicat un proiect de hotărâre pentru modificarea şi completarea Hotărârii Guvernului nr. 864/2014 privind aprobarea schemei de minimis “Ajutor specific compensatoriu acordat exploataţiilor vegetale înregistrate în sistemul de agricultură ecologică”, proiect în urma căruia se vor face în sfârşit plăţile către fermierii care au suferit de pe urma calamităţilor.

Potrivit proiectului, sumele totale alocate de Ministerul Agriculturii în acest sens depăşesc 28 de milioane de lei, iar beneficiarii acestei scheme de ajutor de minimis sunt întreprinderi/întreprinderi unice definite care exploatează culturi agricole/culturi în spaţii protejate/plantaţii pomicole/viticole, şi care depun cereri de ajutor în baza prezentei hotărâri, în calitate de producători agricoli persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale şi întreprinderi familiale sau de producători agricoli persoane juridice, precum şi oricăror forme asociative cu/sau fără personalitate juridică constituite conform legii. Pentru anul 2015, beneficiarii eligibili prevăzuţi la art. 4 alin. (1) al legii căreia i se aduc modificări şi care nu au depus cererile pentru ajutorul de minimis în agricultură anul trecut, “pot depune cereri pentru acordarea acestui ajutor de minimis în termen de 60 de zile de la intrarea în vigoare a prezentei hotărâri”, se menţionează în proiectul de lege.

În Teleorman, în 2014, doar 56 de dosare au fost trimise de primării la DADR Teleorman pentru ajutorul de minimis pentru culturile calamitate. Agricultorii ale căror culturi au fost afectate de inundaţii în 2014 vor primi sprijin financiar pentru compensarea pierderilor suferite. Fermierii teleormăneni au avut termen până pe 7 noiembrie să depună la primării dosarele privind aprobarea schemei ajutoarelor de minimis pentru compensarea efectelor ploilor şi inundaţiilor produse în perioada ianuarie-august 2014, iar până pe 21 noiembrie, reprezentanţii primăriilor din judeţ au trebuit să depună dosarele la Direcţia Agricolă Teleorman.

Cuantumul sprijinului financiar diferă în funcţie de cultură. Astfel, pentru grâu, porumb, floarea soarelui, orz, triticale, orzoaică se acordă 335 lei/ha, pentru legume în câmp şi pepeni – 610 lei/ha, pentru cartofi -700 lei/ha, pentru plantaţii pomicole – 1.200 lei/ha, pentru sfeclă de zahăr – 400 lei/ha, pentru lucernă, muştar, tutun -250 lei /ha, iar pentru căpşuni 300 lei/ha. (C.P.)

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

*

code

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.