Politic

“Agricultură versus pandemie” – declarație politică a deputatului Calotă Ică

Membru al Comisiei pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară şi servicii specifice, deputatul de Teleorman Calotă Florică Ică a adus în atenția aleșilor din camera inferioară a Parlamentului un subiect important pentru un stat preponderent agrar, cum este România, respectiv starea agriculturii în contextul pandemiei de coronavirus.

“Această perioadă este foarte importantă pentru sectorul agricol, indiferent că vorbim de fermierii mari, care au trebuit să semene ogoarele pentru culturile de porumb şi floarea-soarelui, sau de cei mai mici, care au solarii şi grădini. Pe de o parte, pandemia a sugrumat agricultura. Pe de altă parte, seceta pedologică, care s-a resimţit cel mai tare în Moldova şi Dobrogea, a afectat trei milioane de hectare de culturi de grâu, orz, orzoaică şi rapiţă”, și-a început deputatul Calotă Ică declarația politică.

Potrivit parlamentarului de Teleorman, în contextul pandemiei de coronavirus, când și sectorul agricol este greu încercat, rolul Comisiei Europene a devenit crucial pentru protecţia economiei, fie că este în discuție agricultura europeană, fie că este cea națională.

“Comisia are resurse de sute de miliarde de euro, pe care le pune deja la dispoziţia statelor membre pentru a atenua efectele epidemiei. Agricultura a fost mereu un domeniu prioritar pentru Comisia Europeană şi statele membre, astfel că este normală alocarea unor resurse foarte mari în acest an extrem de dificil”, explică deputatul Calotă Florică Ică.

O măsură foarte eficientă în acest context este, susține alesul de Teleorman, acordarea unui sprijin suplimentar pentru fermierii aflaţi în dificultate. Suma vine în completarea schemelelor de ajutor de minimis, iar măsura “se înscrie în Planul Comisiei Europene de a oferi un sprijin extra pentru fermieri, în acest an dificil”, susține Calotă Florică Ică.

“O importanţă esenţială o are sectorul alimentar. Astfel, ţara noastră poate acorda un ajutor de stat de maximum 100.000 de euro, brut, per entitate, în sectorul vegetal sau zootehnic, respectiv 120.000 de euro pentru sectorul piscicol. Acesta nu trebuie să fie condiţionat de anumite preţuri sau de nivelul producţiei şi se poate acorda în formă simplificată”, susține deputatul de Teleorman.

O altă măsură pe care deputatul Calotă Ică o consideră mai mult decât oportună se referă la posibilitatea de a prelungi cu o lună termenul de depunere a cererilor de plată, în cadrul Politicii Agricole Comune (PAC), o măsură care oferă fermierilor mai mult timp pentru atragerea de fonduri în acest an atipic.

În acest fel, explică deputatul Calotă Florică Ică, ţările din Uniunea Europeană pot acorda prelungirea cu o lună a termenului de depunere, de către fermieri, a cererilor de plăţi directe şi a cererilor pentru anumite plăţi referitoare la dezvoltarea rurală.

“Rămâne la latitudinea statelor membre să decidă dacă doresc să o acorde. Termenul limită pentru depunerea cererilor va fi 15 iunie 2020, în loc de 15 mai. Şi la noi, Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură, APIA, a prelungit termenul pentru depunerea cererii unice de plată în Campania 2020, până pe 15 iunie”, susține deputatul de Teleorman, care explică și că “în acest an, atipic, după sănătate, agricultura este al doilea cel mai important domeniu, deoarece este esenţială şi trebuie protejată, pentru că asigură alimentele atât de necesare tuturor”.

2 Comments

 1. Observator

  Va fi cutremur în politică?

  Într-un interviu acordat agenției Reuters, procurorul-şef european avertizează că promisiunea unor sume vaste de ajutoare europene pentru ţările afectate de noul coronavirus şi diminuarea controlului asupra fondurilor vor duce, probabil, la o creştere a fraudelor şi corupţiei.
  (…) “Dacă sunt mai multe fonduri și dacă există mai multă flexibilitate în modul de a le folosi, atunci, într-adevăr, anticipăm că vom avea mai mult de lucru”, a declarat Laura Kovesi, care a atras atenția asupra achiziţiilor directe.”

 2. raportulOLAF

  În perioada 2014-2018, România a raportat o fraudă de 62 milioane de euro, ceea ce înseamnă 0,45% din totalul plăților făcute de Uniunea Europeană în acest segment către țara noastră, de aproximativ 14 miliarde de euro.
  La prezentarea raportului, OLAF a dat ca exemplu cazul Tel Drum, unde reprezentanții europeni au calculat un prejudiciu de 21 de milioane de euro – bani pe care acum îi vor înapoi.
  Acum câteva zile, Magistraţii Tribunalului Uniunii Europene au decis că solicitarea lui Dragnea este inadmisibilă şi i-au respins dosarul, obligându-l la plata tuturor cheltuielilor judiciare efectuate de respectiva instanţă în legătură cu cauza dedusă judecăţii.
  Cine plătește, Stimate Domnule Deputat de Teleorman?!
  Salariații incompetenți de la APIA?
  PSD?
  ALDE?
  Parlamentarii Comisiei pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară şi servicii specifice plătiți cu minim12.000 lei/ luna +alte beneficii?

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

*

code

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.