Politic

„Agricultura românească, asul din mânecă?!”, declarație politică a deputatului ALDE de Teleorman, Calotă Florică Ică

Deputatul ALDE de Teleorman, Calotă lorică Ică, le-a vorbit aleșilor din camera inferioară a Parlamentului, la finalul lunii trecute, despre unul dintre principalele domenii de activitate din țară – agricultura, în acest sens punând accentul pe necesitatea acordării sprijinului financiar pentru tinerii fermieri, pe dezvoltarea întreprinderilor în mediul rural, precum și pe susținerea financiară a formelor de cooperare între fermieri, pentru ca agricultura să poată redeveni „asul din mânecă” pentru România.

„Agricultura, cu o producţie de aproximativ 16 miliarde de euro în anul 2017, plasează România pe locurile codaşe ale clasamentelor europene din perspectiva educaţiei – cu peste 40% din fermierii activi având mai mult de 50 de ani. Însă tot agricultura este şi unul dintre puţinele sectoare ale economiei care pun ţara noastră în fruntea topurilor europene, datorită producţiilor generoase de cereale şi plante oleaginoase, fiind chiar liderul european în producţia de miere în 2015”, susține deputatul ALDE în declarația sa politică.

Potrivit alesului de Teleorman, actualele politici europene încurajează tinerii fermieri prin programe diverse de finanţare ce pot fi accesate până în anul 2020.

„Europa îmbătrâneşte şi, în curând, vom fi cel mai bătrân continent de pe planetă, iar situaţia este şi mai gravă în mediul rural, unde reînnoirea generaţională este inexistentă”, mai precizează deputatul ALDE.

Cu toate acestea, precizează alesul de Teleorman, se fac demersuri care să conducă la remedierea situației, astfel că, în următorul exerciţiu financiar, ce se va derula în perioada 2021-2027, Comisia Europeană va creşte valoarea maximă a ajutorului pentru instalarea tinerilor fermieri şi dezvoltarea întreprinderilor în mediul rural, până la 100.000 de euro. De asemenea, o sumă echivalentă cu cel puţin 2% din pachetul financiar naţional de plăţi directe – subvenţia pe suprafaţă – va trebui dedicată tinerilor fermieri.

„Tot în următorul exerciţiu financiar aferent perioadei 2021-2027 se vor dezvolta noi instrumente financiare pentru asigurarea capitalului de lucru şi se vor sprijini financiar forme de cooperare între fermieri care să faciliteze accesul la terenuri sau transferul acestora către tineri”, mai susține deputatul Calotă Florică Ică, potrivit căruia, în prezent, România se află „în acel punct de cotitură în care agricultura poate redeveni asul din mânecă sau dimpotrivă, (…), poate fi precum călcâiul lui Ahile”.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.