Social

Aglomeraţie în laboratoarele de analize medicale din Alexandria

Carmen Dumitrescu

În sezonul rece, laboratoarele de analize medicale încep să-şi intesifice activitatea, din motive evidente. Cu toate acestea, în ultima perioadă, laboratoarele de analize medicale sunt aglomerate până la refuz, chiar şi dacă fondurile pentru analize gratuite sunt epuizate. Pentru că, aşa cum ştim, sunt doar câteva zile din fiecare lună în care pacienţii cu trimitere pot beneficia de analize gratuite sau mai ieftine, după epuizarea plafonului, cei interesaţi de evaluarea stării de sănătate fiind nevoiţi să plătească dacă nu-şi permit să aştepte până luna următoare. Cei mai inventivi dintre teleormăneni merg pe varianta efectuării analizelor gratuite la Spitalul Judeţean Alexandria, acuzând anumite stări sau afecţiuni care necesită intervenţie în regim de urgenţă. Evident, faptul că acest fenomen există şi se manifestă plenar în Teleorman nu este determinat exclusiv de conduita viitorilor pacienţi, ci de lipsa posibilităţilor financiare, pentru că orice tip de analiză costă. Potrivit datelor furnizate de mai mulţi medici de familie din Teleorman, aproximativ 10% dintre pacienţii înscrişi la ei solicită verificări de rutină ale stării de sănătate o dată sau de două ori pe an.

Desigur, cei asiguraţi, care fac o vizită medicului de familie înainte de a merge la laboratorul de analize, vor beneficia de trimitere şi, deci, de anumite reduceri ale costurilor investigaţiilor. Însă şi decontarea analizelor de laborator depinde de perioada lunii în care individul doreşte să i se recolteze probele biologice, pentru că, de regulă, gratuităţile se aplică în limita plafonului existent. Şi cum, de obicei, analizele se fac în baza unei programări prealabile, e clar că mulţi dintre cei care doresc să-şi evalueze starea de sănătate vor ajunge la laborator atunci când nivelul decontărilor e minim. Medicii de familie din Teleorman au precizat, în acest context, că problema analizelor medicale nu e una foarte simplă nici pentru asiguraţi: “Medicii de familie nu pot da trimitere decât pentru anumite tipuri de analize medicale. Dacă pacientul necesită investigaţii mai amănunţite de atât, tot ce putem face e să îl trimitem către un specialist, care le va prescrie. Bineînţeles, există varianta ca pacientul, dacă dispune de mai mulţi bani, să se prezinte singur la laborator şi să le plătească integral, dar sunt puţini cei care îşi permit un astfel de efort. Nici cei care primesc trimitere nu au garanţia decontării integrale a analizelor, există situaţii în care, să zicem, pentru o investigaţie în valoare de 100 de lei, 90 de lei sunt decontaţi iar 10 lei sunt plătiţi de pacient”. Oricum, şi în situaţia în care cineva, mânat de curiozitatea de a-şi evalua starea de sănătate s-ar duce la un laborator de analize să se programeze, ar constata faptul că prioritatea urgenţelor şi a cronicilor este respectată cu sfinţenie.

Acum, în sezonul rece, consumul de servicii medicale este mai crescut decât în perioada caldă a anului, fenomen firesc de altfel pentru cadrele medicale şi, cu toate acestea, potrivit medicilor de la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Alexandria, un număr covârşitor de pacienţi aşteaptă până în ultima clipă pentru a-şi evalua în mod inteligent starea de sănătate. Probabil acesta este şi motivul pentru care în anumite perioade ale anului, ca aceea pe care o traversăm în prezent, solicitanţii de analize medicale sunt atât de dispuşi să aştepte cu orele pentru a li se recolta probe biologice.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

*

code

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.