Adrian Simionescu face “calcule matematice” pentru moţiune / “Totul depinde de UDMR, tabăra care îşi asigură sprijinul maghiarilor având şi un avantaj psihologic în negocieri”

Social-democraţii vor depune o moţiune de cenzură împotriva Guvernului Grindeanu, care va fi dezbătută şi votată la jumătatea săptămânii viitoare, context în care va avea discuţii cu parlamentarii de la toate partidele pentru a o susţine, a declarat liderul PSD Liviu Dragnea, la finalul şedinţei CExN al PSD de joi, 15 iunie.

Potrivit articolului 113 din Constituţie, Camera Deputaţilor şi Senatul, în şedinţă comună, pot retrage încrederea acordată Guvernului prin adoptarea unei moţiuni de cenzură, cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor. Moţiunea de cenzură poate fi iniţiată de cel puţin o pătrime din numărul total al deputaţilor şi senatorilor şi se comunică Guvernului la data depunerii.

Cu actuala configuraţie politică, pentru ca o moţiune de cenzură să treacă este nevoie de 233 de voturi în plenul reunit al Parlamentului, iar PSD şi ALDE au împreună 247 de parlamentari, nefiind astfel nevoie de susţinere din partea altor grupuri.

Şansele unui astfel de demers, în contextul actual, au fost calculate şi de fostul deputat PSD Adrian Simionescu, însă nu în interiorul partidului, ci pe o celebră reţea de socializare. Astfel, susţine social-democratul, pentru ca PSD să treacă moţiunea împotriva propriului guvern, este nevoie de toate voturile parlamentarilor din coaliţia parlamentară, însă acesta ia în calcul şi eventualii “trădători”, dar şi absenţii nemotivaţi din tabăra puterii.

Pe de altă parte, Adrian Simionescu ia în calcul şi parlamentarii UDMR, care au demonstrat, de-a lungul timpului, că pot înclina balanţa de o parte sau de cealaltă, precum şi eventualele trădări din celelalte partide din Legislativ.

“În situaţia în care am avea PSD-ALDE vs. restul, scorul ar fi 244 la 220. Ar fi astfel nevoie ca 13 parlamentari din tabăra PSD-ALDE să trădeze pentru ca moţiunea de cenzură să nu întrunească numărul necesar de voturi (majoritatea senatorilor şi deputaţilor – 233). Victor Ponta deja a anunţat că va încerca să-şi convingă colegii de partid să nu voteze o eventuală moţiune, premierul s-ar putea baza şi pe voturile celor şase parlamentari de Timiş, iar două-trei absenţe motivate sunt inevitabile. În acest scenariu, totul se joacă pe muchie de cuţit. Dincolo de acest scenariu abstract, trebuie să privim şi la nuanţe. UDMR depinde în câteva consilii judeţene de votul PSD, iar ruptură la centru poate avea efecte şi în teritoriu. Maghiarii sunt cunoscuţi pentru deciziile calculate pe care le iau şi ar putea opta să rămână alături de PSD-ALDE în cazul unei moţiuni. Dacă acest lucru s-ar întâmpla, scorul ar fi de 274 de voturi la 190 de voturi pentru moţiune. Pentru supravieţuirea lui Grindeanu ar trebui “rupte” nu mai puţin de 42 de voturi din tabăra puterii.

Dacă parlamentarii neafiliaţi, toţi plecaţi din ALDE, îl susţin pe Grindeanu, nu trebuie presupus din start că parlamentarii minorităţilor s-ar plasa automat de aceeaşi parte a baricadei. Cu anumite promisiuni din partea PSD-ALDE, este aproape sigur că se pot asigura voturi pentru moţiune şi din grupul minorităţilor. Nu putem exclude nici varianta unor trădări din PMP şi PNL, unde “mirosul” puterii ar putea deveni brusc prea puternic. Devine astfel clar că totul depinde de UDMR, tabăra care îşi asigură sprijinul maghiarilor având şi un avantaj psihologic în negocieri”, scrie Adrian Simionescu pe o celebră reţea de socializare. (Violeta Mocanu)

Leave a Comment

*

code