Politic

Adrian Gâdea, la unison cu baronii locali în privinţa alegerii preşedinţilor de consilii judeţene

Comisia de Cod Electoral (CCE) a decis, cu 14 voturi „pentru“ şi o abţinere, ca preşedinţii de Consilii Judeţene să nu mai fie aleşi direct de cetăţeni, ci să fie aleşi din rândul consilierilor, în timp ce propunerile de alegere într-un tur sau în două au fost respinse.

Varianta care a întrunit cel mai mare număr de voturi în cadrul Comisiei a fost cumva anticipată de Liviu Dragnea, care a afirmat, la sfârşitul lunii ianuarie, că s-ar putea reveni la alegerea indirectă a şefilor consiliilor judeţene. „Poate ne gândim serios ca preşedinţii de consilii judeţene să fie aleşi din nou, indirect, aşa cum era înainte de votul uninominal”, a spus social-democratul.

Prin revenirea la alegerea indirectă a preşedinţilor de consilii judeţene, potrivit comisiei, se încearcă diminuarea influenţei asupra alegătorilor. Astfel, şefii de consilii judeţene care au la activ mai multe mandate şi care îşi pot perpetua şederea în funcţii, prin sistemul actual de vot, îşi pot exercita o influenţă greu de contracarat asupra primarilor şi comunităţilor locale. Spălare de bani, trafic de influenţă, abuz în serviciu, luare de mită sunt doar câteva dintre infracţiunile pentru care preşedinţi şi vicepreşedinţi ai consiliilor din 27 de judeţe sunt urmăriţi penal, suspecţi, reţinuţi sau condamnaţi.

Propunerea ca presedinţii de consilii judeţene să fie aleşi din nou de către consilieri, aşa cum se întâmpla înainte de alegerile din 2008, este însă vehement contestată de liderii administraţiei locale. Primul baron care a reacţionat a fost preşedintele CJ Vrancea, Marian Oprişan, aflat la al patrulea mandat: „Ceea ce s-a întâmplat astăzi la Comisia de Cod Electoral, eu o consider o mizerabilă încercare de a ne întoarce la o chestiune care nu are nicio legătură cu democraţia”.

Nici şeful CJ Olt nu vede cu ochi buni propunerea. „Eu nu sunt de acord cu această propunere, ştim câţi bani se manipulau cu consilierii judeţeni pentru alegerea unui preşedinte de Consiliu Judeţean. Eu rămân în continuare la părerea că legitimitatea unui preşedinte de Consiliu Judeţean este cea dată de votul direct al cetăţenilor judeţului respectiv”, a declarat Stănescu.

Preşedintele Consiliului Judeţean Teleorman, Adrian Gâdea, este în asentimentul revoltaţilor şi vede rămânerea la varianta actuală, a alegerii prin vot direct, soluţia cea mai democratică. „Este varianta care conferă cea mai mare reprezentativitate şi stabilitate şi nu lasă loc discuţiilor şi condiţionărilor de tot felul. Nu s-a ajuns la un numitor comun, sunt discuţii încă, dar eu cred că este optimă varianta alegerilor uninominale cu un singur tur de scrutin. Cum am spus, aşa există o reprezentativitate mai mare, comparativ cu varianta alegerii indirecte, adică din rândul consilierilor”, a spus Adrian Gâdea.

Modificările la Codul Electoral, adoptate în comisia de specialitate, sunt doar la stadiul de propuneri. Decizia finală în privinţa adoptării lor le va aparţine însă parlamentarilor. Atunci, baronii locali vor şti cu certitudine dacă vor rămâne la mâna cetăţenilor sau vor fi nevoiţi să umble cu căciula în mână după consilieri pentru a încropi o majoritate care să-i susţină. (Violeta Mocanu)

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

*

code

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.