Social

Admitere 2015 – Începând de vineri, absolvenţii de gimnaziu pot completa fişele de opţiuni pentru repartizarea în licee

Monica DUMITRESCU

Anul acesta, admiterea la liceu se desfăşoară în trei etape, în perioada 3-15 iulie, 15-30 iulie, respectiv 1 august – 4 septembrie. În prima etapă, care demarează vineri, 3 iulie, pot participa absolvenţii de gimnaziu din seria curentă, precum şi cei din seriile anterioare care nu împlinesc 18 ani până la data începerii cursurilor anului şcolar 2015-2016, care au susţinut Evaluarea Naţională.

Repartizarea în licee se face computerizat, în funcţie de opţiuni, în ordinea descrescătoare a mediilor de admitere, care se calculează ca medie ponderată între media generală la evaluarea naţională susţinută de absolvenţii clasei a VIII-a, care are o pondere de 75%, şi media generală de absolvire a claselor a V-a – a VIII-a, care are o pondere de 25%. Formula de calcul a mediei de admitere este: MA = (ABS + 3*EN) / 4, în care MA reprezintă media de admitere, ABS =media generală de absolvire a claselor a V-a – a VIII-a şi EN = media generală obţinută la evaluarea naţională susţinută de absolvenţii clasei a VIII-a.

În cazul în care doi candidaţi au medii de admitere egale, aceştia vor fi departajaţi folosind, în ordine, următoarele criterii: a) media generală obţinută la Evaluarea Naţională din clasa a VIII-a; b) media generală de absolvire a claselor a V – VIII; c) nota obţţinută la proba de limba şi literatura română din cadrul Evaluării Naţionale; d) nota obţinută la proba de matematică din cadrul Evaluării Naţionale.

Începând de vineri, 3 iulie, şi până marţi, 7 iulie, inclusiv, absolvenţii însoţiţi de părinţi se pot prezenta la unitatea de învăţământ gimnazial absolvită pentru completarea opţiunilor în fişele de înscriere la liceu. Aceasta se face în prezenţa diriginţilor. Absolvenţii şi părinţii acestora vor mai fi chemaţi odată la şcoala absolvită până cel târziu pe 8 iulie pentru verificarea fişelor de opţiuni editate de calculator şi corectarea eventualelor greşeli din baza de date computerizată. Prima etapă a repartizării computerizate este programată pe 14 iulie.

 

Sfaturi pentru completarea fişei de opţiuni

 

În Ghidul absolventului, pe care fiecare elev din clasa a VIII-a l-a primit înainte de terminarea cursurilor, au fost publicate, pe lângă locurile disponibile în fiecare unitate de învăţământ liceal din Teleorman, şi ultima medie de admitere înregistrată anul trecut la fiecare specializare.

Pentru orientarea candidaţilor cu privire la şansele pe care le au de a fi admişi la o unitate de învăţământ liceal sau alta, unităţile de învăţământ gimnazial au obligaţia să afişeze până pe 3 iulie listele propriilor absolvenţi în ordinea descrescătoare a mediilor de admitere la liceu, precum şi ierarhia mediilor de admitere la nivel judeţean.

Repartizarea se va face în funcţie de opţiuni, în ordinea descrescătoare a mediilor, iar pentru a ocupa un loc cât mai bun în liceele teleormănene, la completarea opţiunilor în fişele de înscriere, candidaţii trebuie să nu excludă nicio posibilitate. Indiferent de media de admitere pe care o au, este bine să treacă opţiunile în ordinea preferinţelor. De asemenea, pentru siguranţă, mai ales cei cu medii mici, trebuie să completeze un număr cât mai mare de opţiuni. Astfel, pe primele poziţii, candidaţii trebuie să treacă liceele la care ei îşi doresc să înveţe, chiar dacă media nu îi avantajează foarte tare în această privinţă. Apoi, imediat, trebuie trecute opţiunile cu liceele la care nu i-ar deranja să fie repartizaţi, pentru ca la final să treacă şi locurile de care nu sunt extrem de mulţumiţi. Aceasta din urmă reprezintă doar o măsură de precauţie, pentru ca elevul să nu rămână nerepartizat. Cu cât mai multe opţiuni, cu atât mai bine pentru că şansele de a intra la un liceu cresc proporţional, chiar dacă media este destul de mică.

Nu trebuie să se completeze o opţiune nedorită în faţa uneia dorite, deoarece prima opţiune este luată în considerare, iar elevul cu medie mare riscă să ajungă la un liceu greşit în cazul în care şi-a completat în mod eronat fişa de înscriere.

 

Anul trecut, cele mai mari medii de admitere au fost la Liceul “Al. I. Cuza”

 

Pentru anul şcolar 2015-2016, în liceele din Teleorman în clasa a IX-a sunt disponibile peste 3000 de locuri, mai multe în comparaţie cu numărul absolvenţilor din promoţia curentă, astfel că toată lumea va intra la liceu. Concurenţă va fi doar pentru ocuparea unui loc în clasele bune din liceele cu prestigiu.

Anul trecut, pe primul loc, cu cea mai mare ultimă medie de admitere în Teleorman, s-a clasat Liceul Teoretic “Al. I. Cuza” din Alexandria la specializarea matematică-informatică bilingv engleză. Ultimul candidat admis a avut media 9,29. Locul al doilea în ierarhia judeţeană a fost ocupat de Colegiul Naţional “Anastasescu” din Roşiorii de Vede, unde ultimul candidat admis la specializarea filologie a avut media 8,01. La o diferenţă de doar o sutime s-a clasat Liceul Teoretic Videle la specializarea filologie (ultima medie de admitere fiind 8), iar pe locul al patrulea Liceul Pedagogic “Mircea Scarlat” din Alexandria tot la specializarea filologie, unde ultimul candidat admis a avut media 7,94.

La specializarea matematică informatică bilingv engleză de la Colegiul Naţional “Al. D. Ghica” ultima medie de admitere a fost de doar 6,69, iar la filologie ultima medie a fost 5,89.

Cele mai mici medii de admitere, sub 2,5 au fost înregistrate la specializări din cadrul liceelor Drăgăneşti Vlaşca, Olteni, “Andrei Şaguna” Botoroaga şi Liceul Tehnologic nr. 1 Alexandria (Rulmentul).

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

*

code

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.