Social

Absolvenţii clasei a VIII-a care vor să înveţe o meserie mai au la dispoziţie o zi pentru a se înscrie la şcolile profesionale

Elevii care au terminat clasa a VIII-a și care vor să învețe o meserie, dar să aibă și bursă pe timpul școlii, mai au la dispoziţie o zi pentru a se înscrie la învățământul profesional.

Potrivit datelor furnitare de Ministerul Educaţiei, la nivel naţional există puțin peste 38.000 de locuri la învățământ profesional, din care doar 5.542 sunt la învățământul profesional dual. Normele legale în vigoare prevăd că tinerii care se duc în învățământul profesional primesc bursă lunară de 200 lei, iar elevii de la învățământul dual obțin o bursă de minimum 400 lei lunar.

Vineri, 15 iunie, a început prima etapă de înscriere în învățământul profesional de stat, pentru anul școlar 2018-2019. Pe 19 iunie, cele peste 700 de licee cu ofertă educaţională pentru învățământul profesional și dual vor afișa lista candidaților înscriși. În situația în care diverse unități de învățământ profesional organizează preselecție la unele calificări, acestea vor afișa atât lista candidaților înscriși la respectivele calificări, cât și procedura de preselecție. Unităţile care organizează probe eliminatorii pentru admiterea în învăţământul dual vor afişa şi graficul derulării acestora, pentru fiecare calificare profesională.

Învăţământ profesional de trei ani, în cinci licee din Teleorman

În ceea ce priveşte învăţământul profesional, pentru anul şcolar 2018-2019, la nivelul judeţului Teleorman, sunt propuse 10 clase, la cinci unităţi de învăţământ din judeţ. Astfel, pentru  Liceul Tehnologic „Nicolae Bălcescu” Alexandria sunt propuse două clase a câte 28 de locuri, pentru calificările profesionale comerciant-vânzător şi brutar-patiser-preparator produse făinoase, în timp ce pentru Liceul Tehnologic Nr. 1 Alexandria sunt propuse alte două clase a câte 28 de locuri, pentru calificările profesionale mecanic auto şi exectrician  exploatare joasă tensiune.

Pentru Liceul Tehnologic „Emil Racoviță” Roșiori de Vede sunt propuse trei clase, dintre care două clase cu 56 locuri pentru calificarea profesională mecanic auto şi una cu 28 locuri pentru calificarea profesională mecanic agricol, în timp ce pentru Colegiul Tehnic „Anghel Saligny” Roșiori de Vede sunt propuse două clase cu 56 locuri pentru calificarea profesională mecanic auto.

De asemenea, o clasă cu 28 de locuri este propusă şi pentru Liceul Teoretic Videle, pentru calificarea profesională mecanic utilaje și instalații în industrie.

Învățământul profesional de stat, ca formă de organizare a învățământului profesional și tehnic, se organizează în unitățile de învățământ care încheie contracte-cadru cu operatorii economici.

Pe de altă parte, la nivelul judeţului Teleorman va fi, în anul școlar 2018-2019, o singură clasă de învățământ dual. Astfel, potrivit informării Inspectoratului Şcolar Judeţean, clasa de învăţământ dual va avea 23 de locuri, 12 pentru calificarea profesională de mecanic agricol şi 11 locuri pentru ospătar (chelner) vânzător în unități de alimentație publică, şi va fi organizată la Liceul Tehnologic „Sf. Haralambie” Turnu Măgurele.

Învățământul dual, ca formă de organizare a învățământului profesional și tehnic, se organizează, la inițiativa și la solicitarea operatorilor economici interesați, în baza unui contract de parteneriat încheiat între operatorul economic/asociații de operatori economici, unitatea de învățământ și unitatea administrativ-teritorială pe raza căreia se află unitatea școlară. (Violeta Mocanu)

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.