A sunat clopoţelul! Un nou an de cursuri, lecţii şi lucruri noi de învăţat a început în şcolile din Teleorman

După trei luni de vacanţă, aproximativ 45.000 de preşcolari şi elevi s-au întors luni, 10 septembrie, în cele aproape 350 de grădiniţe şi şcoli din Teleorman. Debutul noului an şcolar a adus o mare de oameni şi de flori la şcolile teleormănene, unde preşcolari, elevi, liceeni, cadre didactice, părinţi, bunici, toţi au trăit, în prima zi de şcoală, emoţiile unui nou început.

La nivel naţional, aproximativ 2,3 milioane de elevi şi preşcolari s-au întors la şcoală luni, 10 septembrie. Noul an şcolar va însuma 168 de zile lucrătoare (34 de săptămâni), iar prima vacanţă va fi cea de iarnă, care va începe în 22 decembrie.

100 de elevi au început, luni, clasa pregătitoare a Şcolii Gimnaziale “Ştefan cel Mare” din Alexandria

La Şcoala Gimnazială “Ştefan cel Mare” din municipiul Alexandria, elevii şi-au cunoscut pentru prima dată sau şi-au revăzut colegii şi profesorii alături de care vor petrece următorul an pe băncile şcolii. Prima zi din noul an şcolar a venit cu mari emoţii, mai ales pentru micuţii din clasele pregătitoare, care s-au „dezlipit” cu greu de lângă părinţi şi au trecut în dreptul „doamnei învăţătoare”.

La festivitatea de deschidere a noului an şcolar, una care a început cu discursuri, urări de bine şi mari speranţe, au fost prezenţi, alături de conducerea unităţii de învăţământ şi corpul profesoral, Claudia Ureche, reprezentantul Primăriei Alexandria în Consiliul de administrație al școlii, care a dat citire mesajului primarului Victor Drăgușin, și inspectorul școlar Dana Tătaru, care a transmis mesajul Inspectoratului Școlar Județean.

“Începutul de an şcolar înseamnă, de fiecare dată, pentru elevi, părinţi, cadre didactice și colaboratori educaționali speranţa că el va deschide noi orizonturi în existenţa noastră. Ne gândim că începe o nouă etapă în devenirea noastră comună, sub semnul muncii împreună. (..) Dragi elevi, părinţi şi profesori! Ne dorim ca, în noul an şcolar, dorinţa de a munci împreună să vibreze în suflete și să ne conducă spre rezultate mai bune! Descoperirea potenţialului fiecărui copil, de orice vârstă, parametrii dezvoltării sale, aspiraţiile, dar şi traumele, tot ceea ce determină inteligența emoţională să se afle în centrul preocupărilor noastre. O notă proastă, o privire rece, indiferenţa unui coleg sau a unui profesor să nu lase urme adânci în suflete, mai ales că nici familia nu este întotdeauna oaza fericită pe care şi-o doreşte orice copil. Cu toleranţă şi răbdare, cunoscând valoarea respectului reciproc, dar şi virtuţile dialogului să construim relaţii apte să ne dezvolte cât mai profund pe calea umanismului şi a încrederii! (…)  Fie ca în anul Centenarului, ca un arc peste timp, într-un moment de profundă reflecție, să putem proiecta noi sensuri educației, cultivând valorile și atitudinile care ne definesc identitatea națională și consolidând sentimentul apartenenței la comunitatea europeană”, le-a transmis inspectorul școlar Dana Tătaru elevilor și părinților prezenți în curtea Şcolii Gimnaziale “Ştefan cel Mare” din Alexandria.

Bun venit le-a urat elevilor și conducerea Școlii Gimnaziale “Ştefan cel Mare”, directorul unității de învățământ asigurându-i atât pe copii, cât și pe părinții acestora că unitatea școlară pe care o conduce este pregătită să ofere cele mai bune condiții pentru obținerea performanței.

“Vreau să vă spun că acest început de an școlar trebuie văzut ca o continuitate- continuăm să lucrăm la fel de bine, la fel de hotărât, la fel de serios cum am făcut și până acum. De aceea, dragi părinți, stimați invitați, știți că școala noastră este una dintre cele mai bune școli, de aceea ne-ați și ales, nu mai trebuie să vă spun prea multe lucruri despre școală, pentru că este destul de cunoscută prin performanțele pe care le-a avut de-a lungul timpului. Și dacă tot a venit vorba de performanțe, vreau să mă îndrept și spre absolvenți noștri, cei care anul acesta au terminat clasa a VIII-a și care au obținut rezultate extraordinare la evaluarea națională, peste 96% promovabilitate, ceea ce le-a permis să ajungă la cele mai bune licee din Alexandria, dar și din Capitală, aici aș da exemplu Liceul Sf. Sava sau Liceul Bilingv George Coșbuc din București. Dragi părinți, fiți siguri că, împreună cu colegii mei, vom face tot ceea ce ține de noi pentru ca și anul acesta copiii dumneavoastră să beneficieze de o educație de înaltă calitate, iar aici mă refer atât la baza materială, cât și la corpul profesoral”, le-a spus Marin Cristian Nicolae, directorul Școlii Gimnaziale“Ştefan cel Mare”, elevilor ce frecventează cursurile instituţiei.

Emoții de început de an școlar și la Școala Gimnazială Nr. 5 din Alexandria

Emoțiile și-au spus cuvântul în prima zi din noul an școlar și la Școala Gimnazială nr. 5 din Alexandria, în curtea unității de învățământ adunându-se, deopotrivă, elevi, părinți, bunici și dascăli. Și aici, de departe, cei mai emoționați au fost micuții care au pășit, pentru prima dată, ca elevi în incinta școlii. 58 de școlari au început cursurile clasei pregătitoare în cadrul Școlii Gimnaziale nr. 5 din Alexandria.

“Ne aflăm în fața unui moment deosebit. Este un moment încărcat cu emoții profunde, atât pentru bobocii noștri, cât și pentru ceilalți elevi și totodată pentru cadrele didactice din școală. Este momentul în care, după o binemeritată vacanță, sunetul cristalin al clopoțelului răsună din nou pe holul școlii. Bobocii clasei pregătitoare trăiesc emoția primei zile de școală și sper ca această zi să le rămână o frumoasă și puternică amintire. (…) Elevii claselor a VIII-a trăiesc emoția unui an școlar plin de provocări – Examenul de Evaluare Națională. Aș dori să amintesc rezultatele remarcabile ale foștilor colegi din promoția anterioară care la Evaluarea Națională au obținut o promovabilitate de 88%. (…) Școala este frumoasă și curată. Avem un corp profesoral bine pregătit, animat de dragoste pentru profesie și pentru copii, aș putea spune că aveți tot ce este necesar pentru un învățământ de bună calitate. Dragi părinți, vă rugăm să fiți alături de noi, să răspundeți chemărilor școlii pentru ca împreună să îi ajutăm pe acești copii să devină adevărați oameni!”, le-a spus Bogdan Doncea, directorul Școlii Gimnaziale nr. 5, elevilor și părinților prezenți la deschiderea anului școlar.

Structura noului an şcolar

Conform calendarului anunţat de Ministerul Educaţiei, semestrul I al anului şcolar 2018-2019 se va derula în perioada 10 septembrie 2018 – 1 februarie 2019, iar semestrul al II-lea între 11 februarie 2019 şi 14 iunie 2019. Vacanţele elevilor din toate ciclurile de învăţământ sunt programate astfel: vacanţa de iarnă (22 decembrie 2018 – 13 ianuarie 2019), vacanţa intersemestrială (2 – 10 februarie 2019), vacanţa de primăvară (20 aprilie – 5 mai 2019) şi vacanţa de vară (15 iunie – 15 septembrie 2019). Pentru clasele terminale din învăţământul liceal, anul şcolar se încheie în 31 mai 2019, iar pentru clasa a VIII-a, în 7 iunie 2019. (Violeta Mocanu)

Leave a Comment

*

code