Social

A fost majorată alocația de hrană pentru bolnavii internați la Spitalul Județean Alexandria

Întruniți în ședință ordinară, joi, aleșii județeni au adoptat proiectul de hotărâre privind majorarea nivelului alocației de hrană pentru consumurile colective din Spitalul Județean de Urgență Alexandria, prin care alocaţia de hrană pentru bolnavii internați în unitatea sanitară este majorată cu suma de 6 lei/pacient/zi. Demersul este justificat de o avarie majoră ivită la bucătăria unității spitalicești, a cărei reparație este una de durată, iar conducerea spitalului este nevoită să achiziţioneze servicii de catering până la remedierea situației. Astfel, printr-o solicitare adresată forului de conducere județean, în subordinea căruia se află cea mai mare unitate medicală din județ, conducerea Spitalului Județean de Urgență cere majorarea alocației de hrană pentru consumurile colective din unitatea sanitară, pentru a putea achiziționa serviciile de catering, suma alocată pentru fiecare bolnav în prezent dovedindu-se insuficientă în noile condiții.

“Dată fiind situația actuală în care hrana nu se mai poate pregăti în bucătăria spitalului, suntem în situația de a achiziționa servicii de catering până la reabilitarea bucătăriei. Din calculele specialiștilor reiese că până la sfârșitul anului nu putem aduce în condiții inițiale bucătăria, drept pentru care am studiat ofertele solicitate operatorilor din catalogul elecgronic SEAP, precum și ofertele operatorilor care oferă astfel de servicii, rezultând că este imposibilă achiziționarea unui astfel de serviciu la valorile stabilite de HG851/2018 și decontate de CAS Teleorman. În consecință, solicităm suplimentarea valorii alocației de hrană cu suma de 6 lei față de valoarea aprobată în hotărârea de guvern mai sus menționată. Considerăm că o valoare de 16 lei pentru bolnavii adulţi, care nu necesită regim alimentar suplimentar special, ar fi suficientă din estimările noastre. (…) Din calculele estimate, suma necesară ar fi de 548.160 de lei, până la sfârşitul anului”, se arată în cererea către  Consiliul Județean.

Potrivit hotărârii adoptate de aleșii județeni, alocația de hrană pentru bolnavii de TBC și HIV/SIDA va fi, în urma moficării, de 22 lei/zi, pentru bolnavii de hepatită, diabet, pentru arși și pacienții neoplazici de 21 de lei/zi, pentru lăuze tot de 21 de lei/zi, în timp ce pentru celelalte categorii de bolnavi alocația va fi de 16 lei/zi.

Înainte de modificare, alocaţia de hrană pentru bolnavii TBC şi HIV/SIDA era de 16 lei/zi, pentru bolnavii de diabet, arşi şi lăuze de 15 lei/ zi, în timp ce pentru pacienţii internaţi cu alte boli, alocația de hrană era de 10 lei/zi.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.