Eveniment

A fost inaugurat laboratorul de diagnostic molecular RT-PCR al Spitalului Județean

Echipamentul Real Time PCR achiziționat de Spitalul Județean de Urgență Alexandria, cu fonduri de la Consiliul Județean Teleorman, a fost instalat în laboratorul amenajat în cadrul Secției de boli infecțioase a unității medicale, din municipiul reședință de județ, urmând ca documentele necesare obținerii avizului sanitar de la Direcția de Sănătate Publică să fie depuse zilele următoare. Pentru a putea începe efectiv testarea pentru COVID-19, Spitalul Județean de Urgență trebuie să fie inclus de Ministerul Sănătății pe lista unităților medicale avizate să efectueze astfel de proceduri. După ce va fi avizat de Ministerul Sănătății, echipamentul RT-PCR va putea lucra 96 de probe odată, a precizat șefa de laborator, biologul Eugenia Voicu. Echipa care va lucra efectiv cu echipamentul RT-PCR este formată din medicii de laborartor dr. Ioana Matei și dr.Carmen Iordan, și din două asistente. În situația în care va fi nevoie de mărirea capacității de testare, va fi pregătită încă o echipă, iar numărul de teste lucrate se va dubla.

“Astăzi (n.r. joi, 30 aprilie) a fost montat aparatul Real Time PCR și celelalte aparate, vorbim centrifuge, hota PCR, extractorul pentru acizii nucleici și ce mai trebuie pentru buna funcționare a aparatului. Este alături de noi și managerul Spitalului Județean, dr. Alexandru Dobre, care în această perioadă a reușit să facă toate procedurile, Consiliul Județean a asigurat resursele financiare, pentru realizarea acestui obiectiv extrem de important pentru cetățenii județului Teleorman. Aparatul este automat, nu face numai testare pentru coronavirus, ci și pentru alte tipuri de virusuri, putem să vorbim aici de panelul respirator și digestiv”, a spus Dănuț Cristescu, președintele Consiliului Județean Teleorman.

Despre ce anume va mai putea testa aparatul RT-PCR a vorbit dr. Ioana Matei, care a precizat și că achiziția acestuia este un “mare plus pentru județ”.

Din punctul meu de vedere, acest RT-PCR este un mare plus pentru județ, pentru că nu va fi un laborator de campanie, să lucrăm doar COVID pe el, ci vom putea lucra absolut orice se poate detecta PCR pe acest aparat, se pot pune orice programe și se pot face orice analize”, a explicat dr. Ioana Matei. Ca exemple de analize care pot fi lucrate cu aparatul, în afara noului coronavirus, dr. Matei a menționat rotavirusul, adenovirusuri la copii, virusuri gripale, detectare de viremie pentru virus B sau C.

Președintele CJ Teleorman, Dănuț Cristescu a mai precizat că Spitalul Județean a achiziționat 3.486 de teste RT-PCR și 1.000 de teste rapide, ce vor fi folosite pentru testarea personalului din cadrul unității medicale.

“Există o procedura INSP cu privire la testarea și prioritizarea cetățenilor. (…) Eu consider că specialiștii ar trebui să se aplece mai atent cu privire la testarea în masă a cetățenilor, lucru greu de făcut e adevărat, dar cred că ar trebui să testăm cât mai mult, pentru a diminua răspândirea virusului. Este foarte bine că avem acum două aparate de testare în județ și avem o capacitate mai mare de testare. Să sperăm că în perioada următoare nu se vor adeveri spusele specialiștilor și că nu vom avea un nou val de COVID-19, însă dacă va fi cazul, vom mai face o echipă aici în cadrul laboratorului și vom mări capacitatea de testare daca va fi nevoie”, a mai spus președintele CJ Teleorman.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

*

code

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.