Eveniment

A 45-a ediţie a Festivalului Naţional “Pe deal la Teleormănel” se va desfăşura la jumătatea lunii octombrie

Monica DUMITRESCU

Festivalului-concurs naţional de muzică populară românească “Pe deal la Teleormănel” a ajuns la a 45-a ediţie. Organizatorii au programat desfăşurarea evenimentului în perioada 15-17 octombrie la Alexandria. Festivalul se va integra şi anul acesta într-o manifestare mai amplă intitulată “Toamna teleormăneană’’ şi dedicată sărbătoririi recoltelor şi a producătorilor.

La concursul de muzică populară din cadrul acestui festival pot participa solişti vocali amatori din toată ţara, mesageri autentici ai zonelor pe care le reprezintă, cu vârsta cuprinsă între 15 şi 35 ani. Câştigătorii Marelui Premiu al festivalului din ediţiile trecute nu mai pot concura. Înscrierile se fac la Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Teleorman, până la 30 septembrie 2014.

Concurenţii vor interpreta, atît la preselecţie, cât şi în concurs, două piese muzicale, una fără acompaniament (doina sau baladă) şi una cu acompaniament. În plus, concurentul va mai avea pregătite şi alte piese muzicale la care juriul poate apela pentru o mai buna evaluare a concurentului. La cererea juriului concurenţii trebuie sa fie capabili să ofere informaţii despre piesele interpretate şi costumul popular prezentat.

Preselecţia concurenţilor va avea loc în ziua de 15 octombrie 2014, la sediul Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Teleorman din Alexandria, str. I. Creangă, nr. 52-54, începând cu orele 12.00, în prezenţa membrilor juriului festivalului.

Concursul se va desfăşura la Casa de Cultură a Sindicatelor din Alexandria în ziua de 16 octombrie 2014, începând cu orele 19.00.

Gala laureaţilor va avea loc în data de 17 octombrie 2014, de la aceeaşi oră, pe o scenă amplasată în aer liber, în cadrul “Târgului de toamnă”.

Acompaniamentul concurenţilor va fi susţinut de Orchestra Ansamblului “Burnasul”, al Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Teleorman, condusă de maestrul Adrian Grigoraş – dirijorul Orchestrei Radio România.

Juriul concursului va fi alcătuit din personalităţi de seamă ale vieţii culturale şi artisitice, specialişti în domeniul cercetării culturii şi tradiţiei populare.

În afara concursului, în cele două seri, vor susţine recitaluri apreciaţi interpreţi ai cântecului popular românesc.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

*

code

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.