Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

59 de unităţi şcolare din judeţ nu au autorizaţie sanitară de funcţionare

359 unităţi de învăţământ din judeţ, din care 135 şcoli, 204 grădiniţe şi 20 licee au fost verificate de Direcţia de Sănătate Publică în lunile august şi septembrie, înainte de începerea noului an şcolar, iar verificările igienico-sanitare au vizat, în special, existenţa autorizaţiei sanitare de funcţionare, starea clădirilor, starea terenului pentru joacă sau sport, starea spaţiilor de învăţământ, starea de igienă a grupurilor sanitare, modul de aprovizionare cu apă potabilă, modul de colectare şi evacuare a deşeurilor, dotarea cu materiale şi ustensile pentru curăţenie şi dezinfecţie, starea de sănătate a personalului didactic, amenajarea şi distribuirea corespunzătoare a suplimentului alimentar “lapte şi corn”.

În urma verificărilor, s-a constatat că majoritatea unităţilor de învăţământ teleormănene erau pregătite să primească elevii, dacă nu în cele mai bune condiţii, cel puţin în condiţii decente. Astfel, din cele 359 de unităţi şcolare, toate cele 20 de licee (16 din mediul urban şi 4 din mediul rural) au fost autorizate, în timp ce, din cele 135 de şcoli, 25 din mediul urban sunt autorizate, iar în mediul rural au autorizaţie 99 din totalul de 110. În ceea ce priveşte grădiniţele, din totatul de 204 unităţi de învăţămât preşcolar, în mediul ruban au fost autorizate toate cele 35 existente, în timp ce în mediul rural 48 din totalul de 204 nu au avut autorizaţie.

Toate unităţile şcolare din judeţ, în special cele neautorizate sanitar, precum şi cele la care s-au depistat neconformităţi, au fost verificate de reprezentanţii DSP Teleorman în perioada 12.09-26.09.2017, iar în urma controlul igienico-sanitar s-a constatat că toate cele 20 de licee din Teleorman sunt autorizate, în timp ce din totalul de 135 de şcoli, toate cele 25 din mediul urban sunt autorizate, iar din cele 110 din mediul rural sunt autorizate 99 de şcoli. În ceea ce priveşte grădiniţele, din cele 204 nu sunt autorizate 48, toate din mediul rural.

 

Lipsa apei curente sau apa curentă nepotabilă, cea mai des întâlnită deficienţă

 

La nivelul judeţului, în cazul a 7 din cele 11 şcoli fără autorizaţie reprezentanţii DSP Teleorman au constatat, în timpul controalelor, că lipsea apa curentă sau aceasta exista însă nu era potabilă. În aceeaşi situaţie s-au aflat şi 37 de grădiniţe, toate din mediul rural.

Pe de altă parte, în ceea ce priveşte grupurile sanitare necorespunzătoare, raportul DSP arată că două şcoli şi şapte grădiniţe se confruntă cu această deficienţă.

De asemenea, o problemă întâlnită de reprezentanţii DSP la unităţile şcolare din judeţ este lipsa spaţiului amenajat şi dotat corespunzător pentru suplimentul de hrană, în această situaţie fiind patru şcoli, precum şi şase grădiniţe.

Potrivit datelor furnizate de reprezentanţii DSP Teleorman, acţiunile de recontrol în instituţiile de învăţământ se vor efectua pe tot parcursul anului şcolar 2017-2018, iar în urma situaţiei pe teren pot aparea modificări în ceea ce priveşte autorizarea sanitară a unităţilor şcolare.

Potrivit sursei citate, se vor avea în vedere aspecte legate de starea clădirilor, a claselor, a curţilor, împrejmuirea acestora şi starea de salubritate a lor, asigurarea apei potabile, a iluminatului, ventilaţiei, căldurii în perioada rece, respectarea programului instructiv-educativ, urmărirea stării de sănătate a personalului unităţilor de învăţământ şi efectuarea triajului epidemiologic în perioada rece când apar virozele respiratorii, asigurarea distribuirii suplimentului alimentar în condiţii corespunzatoare, asigurarea evacuării corespunzătoare a reziduurilor menajere, starea de igienă a grupurilor sanitare. (Violeta Mocanu)

Leave a Comment

*

code