Eveniment

5 poliţişti de frontieră, trimişi în judecată pentru corupţie

Parchetul de pe lângă Tribunalul Teleorman a emis rechizitoriul, dispunând inculparea şi trimiterea în judecată a 7 persoane, din care 5 agenţi de poliţie de frontieră pentru săvârşirea unor fapte de corupţie.

Dosarul a fost înregistrat urmare a sesizării din oficiu de către Direcţia Generală Anticorupţie (D.G.A.) – Serviciul Judeţean Anticorupţie (S.J.A.) Teleorman privind faptul că agentul şef adjunct de poliţie M.M., agentul şef de poliţie B.C. şi agentul principal de poliţie T.G., toţi din cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Turnu Măgurele, îl favorizau pe învinuitul M.A. prin faptul că îi transmiteau acestuia, contra cost, date despre acţiunile organizate de organelle poliţiei de frontieră de prindere în flagrant a braconierilor piscicoli.

Ulterior, fapte de acelaşi gen s-a constatat că erau comise şi de învinuitul N.M.D., şi el agent de poliţie la Sectorul Poliţiei de Frontieră Turnu Măgurele, precum şi de către învinuitul B.I.C., agent la Sectorul Poliţiei de Frontieră Zimnicea.

În fapt, s-a reţinut că, începând din luna martie 2012, în mod repetat şi în baza unei rezoluţii infracţionale unice, agenţii de poliţie au pretins şi primit foloase (peşte) în scopul de a nu-şi îndeplini îndatoririle de serviciu sau de a face un act contrar acestor îndatoriri de la învinuiţii M.A., D.M. şi C.D.I., cărora le-au transmis date confidenţiale privind turele de serviciu şi date confidenţiale despre momentul când patrulele poliţiştilor de frontieră plecau în control, în scopul ca aceştia să braconeze piscicol pe fluvial Dunărea şi pe râul Olt, folosind dispositive de electrocutare a peştelui şi sustrăgând apoi peştele braconat în condiţii de siguranţă.

În vederea documentării cauzei s-au efectuat monitorizări ale convorbirilor telefonice, supravegheri operative, acţiuni de prindere în flagrant a braconierilor, 9 percheziţii la locul de muncă al agenţilor de poliţie şi la domiciliul persoanelor implicate, constatări tehnico-ştiinţifice, ridicări de bunuri şi confiscări.

Ca urmare a probatoriului administrat în cauză a rezultat cu certitudine vinovăţia agenţilor de poliţie şi s-a dispus inculparea şi trimiterea în judecată, după cum urmează:

–         cei 5 agenţi de poliţie: N.M., B.C., N.M.D., T.G., B.I.C., pentru săvârşirea infracţiunii de abut în serviciu contra intereselor publice, faptă prevăzută şi pedepsită de art. 13 (2) din Legea nr. 78/2000 rap. la art. 248 C. pen., cu aplic. Art. 41 alin. 2 C. pen.

–         M.A. şi C.D.I. pentru săvârşirea ifracţiunilor de pescuit electric, respective deţinere a uneltelor de plasă de tip monofilament şi deţinerea fără documente legale a peştelui, faptă prev. şi ped. De art. 65 alin. 1 lit. (a) din OUG nr. 23/2008 privind pescuitul şi acvacultura cu aplic. Art. 41 alin. 2 C. pen., art. 46 lit. m şi j din acelaşi act normativ, toate cu aplic. Art. 33 lit. a) C. pen.

Totodată, au mai fost aplicate trei sancţiuni administrative şi confiscate mai multe bunuri.

Pe parcursul cercetărilor effectuate sub coordonarea procurorului desemnat din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Teleorman s-a beneficiat de sprijinul S.R.I. – D.J.I. Teleorman, I.J.J Teleorman, I.P.J. Teleorman.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

*

code

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.