Economie

5 iulie, ultima zi pentru solicitarea ajutorului de minimis în agricultura ecologică

5 iulie este ultima zi în care fermierii pot solicita la APIA ajutorul de minimis pentru exploatațiile agricole din sistem ecologic. În noua Politică Agricolă Comună 2014-2020, agricultura ecologică devine o măsură de sine stătătoare, Măsura 11. Astfel, fermierii care practică agricultură ecologică sau sunt interesați să facă o conversie a exploatațiilor agricole pot solicita sprijin financiar pe Submăsura 11.1, sprijin pentru conversia la metodele de agricultură ecologică şi pe Submăsura 11.2, sprijin pentru menținerea practicilor de agricultură ecologică. Pe Submăsura 11.1, sprijin pentru conversia la metodele de agricultură ecologică, ajutorul financiar se acordă fermierilor care-și iau voluntar angajamentul să adopte practici și metode specifice agriculturii ecologice. Beneficiarii măsurii se angajează să țină o evidență a activităților agricole corelată cu punerea în practică a angajamentelor. Angajamentele încheiate în cadrul submăsurii se aplică la nivel de parcelă agricolă.

Ajutor financiar pentru exploatațiile agricole din sistem ecologic se acordă, după cum am precizat, şi pe Submăsura 11.2, sprijin pentru menținerea practicilor de agricultură ecologică. În acest caz, sprijinul se acordă numai pentru angajamentele care depășesc cerințele de bază.

Termenul limită este 5 iulie 2015, adică duminică, dar, potrivit APIA, fermierii pot depune cererea inclusiv în această zi. Suma maximă pe care o pot primi fermierii nu poate depăși 15.000 de euro pe durata a trei exerciții financiare. Beneficiarii ajutorului de minimis sunt cei care au îndeplinit condițiile de eligibilitate în anul de cerere 2013, în baza Hotărârii Guvernului nr. 759/2010 privind acordarea de ajutoare specifice pentru îmbunătățirea calității produselor agricole în sectorul de agricultură ecologică, cu modificările și completările ulterioare, și care au depus cerere de ajutor în anul 2013. Sumele pe care le primesc fermierii sunt, pentru exploatații agricole între 0,30 ha și 5 ha, 1.180 de lei/exploatație şi pentru exploatații agricole între 5,1 ha și 20 ha, 845 de lei/exploatație. Cererile se depun la centrele județene APIA pe raza cărora se află respectiva exploatație agricolă. (C.P.)

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

*

code

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.