Social

43 de solicitări pentru microbuze şcolare în Teleorman

Monica DUMITRESCU

Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice (MDRAP) a achiziţionat 600 de microbuze şcolare marca Opel. Anunţul a fost făcut de vicepremierul Liviu Dragnea în cadrul unei conferinţe de presă organizată la începutul acestei săptămâni. Procedura de achiziţionare a celor 600 de microbuze şcolare a demarat în septembrie 2013, iar licitaţia electronică s-a finalizat în 10 ianuarie 2014, însă au fost depuse contestaţii care au fost soluţionate de CNSC şi Curtea de Apel în 6 martie 2014, ambele instanţe decizând în favoarea MDRAP. Valoarea contractului este de peste 72,3 milioane lei cu TVA, valoarea pe microbuz fiind de 120.528 lei cu TVA (26.784 euro). Data estimată de începere a livrărilor este 16-21 iunie 2014. Este vorba de microbuze cu o capacitate de 16+1 locuri, fondurile fiind asigurate din vânzarea de certificate verzi, conform OG 12/2013.

“Astăzi am semnat contractul de livrare pentru 600 microbuze şcolare. Procedura a fost demarată în septembrie anul trecut. Au fost contestaţii la CNSC, am câştigat la CNSC, au fost, firesc, contestaţii la instanţă, am câştigat şi la instanţă, definitiv şi irevocabil. Astăzi am semnat contractul, urmând ca în perioada următoare să înceapă livrările de microbuze. Vor fi livrate minim 40 microbuze pe zi. Livrările practic încep, conform contractului, în a douăsprezecea săptămână de la semnare. Undeva la începutul lunii iunie încep să vină primele microbuze. Ele vor fi repartizate în judeţe printr-un ordin comun semnat de noi şi de Ministerul Educaţiei”, a spus Liviu Dragnea, ministrul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice.

Potrivit acestuia, necesarul estimat de microbuze pentru a acoperi toate solicitările din teritoriu este undeva în jur de 1.000, diferenţa de 400 de microbuze urmând să fie achiziţionate “dacă se vor mai găsi bani de la certificatele de emisie de carbon. Vom mai putea achiziționa și următoarele 400 de microbuze”, a arătat ministrul.

La rândul său, premierul Victor Ponta a precizat că microbuzele nu vor fi distribuite pe criterii politice, ci în funcţie de necesităţi. “Dacă sunt 600 şi vă garantez că vor fi banii şi pentru celelalte 400, ajunge la toată lumea. Deci toţi cei 1.000 care au solicitat microbuze, vor avea microbuze. De unde sunt primarii aceia, habar n-am şi nu mă interesează. Cei care au solicitat microbuze vor primi independent de apartenenţa politică”, a spus Ponta.

Potrivit inspectorului şcolar general, prof. Valeria Gherghe, în Teleorman, sunt 43 de solicitări pentru microbuze şcolare. La această dată, în judeţ sunt 75 astfel de microbuze, număr insuficient comparativ cu numărul de elevi care fac zilnic naveta, multe dintre şcolile din mediul rural fiind nevoite să se descurce pe cont propriu, cel mai adesea apelându-se la transportul în comun care nu prezintă siguranţă, mai ales pentru cei mai mici dintre copii.

Printre localităţile cu cel mai mare număr de elevi care trebuie transportaţi zilnic de acasă la şcoală şi retur, care nu au încă un microbuz şcolar se numără Zimnicea (99 de elevi care fac zilnic naveta de la Suhaia, Năsturelu, Fântânele, Pietroşani), Ştorobăneasa (89 de elevi), Săceni (56 elevi), Saelele (48 elevi), Uda Clocociv (39 elevi).

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

*

code

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.