Economie

26 mai, data limită pentru depunerea cererilor privind compensarea efectelor fenomenelor hidrometeorologice

Guvernul a adoptat o Hotărâre prin care se acordă un sprijin pentru compensarea efectelor fenomenelor hidrometeorologice manifestate în perioada ianuarie-august 2014 care se acordă în agricultură, în sectorul vegetal.

Hotărârea Guvernului nr. 865/2014 privind aprobarea schemei “Ajutoare de minimis pentru compensarea efectelor fenomenelor hidrometeorologice manifestate în perioada ianuarie-august 2014 care se acordă în agricultură, în sectorul vegetal”, a creat cadrul legal privind acordarea de compensaţiiproducătorilor agricoli afectaţi de grindină, ploi torenţiale, viituri, inundaţii, infiltraţii de apă produse de ploi torenţiale, vânt puternic, căderi masive de zăpadă, îngheţ, astfel încât aceştia să îşi continue ciclul de producţie.

Producătorii agricoli afectaţi de fenomene hidrometeorologice nefavorabile au avut termen până în data de 7 noiembrie 2014 pentru a depune cereri de ajutor precum şi alte documente doveditoare care să ateste că desfăşoară o activitate economică cât şi paguba produsă. Procesele verbale de constatate a pagubelor au fost întocmite de comisiile locale/judeţene pentru situaţii de urgenţă până la finalul anului 2014, în conformitate cu reglementările legale.

Această hotărâre nu a produs efecte juridice, respectiv care cei care au depus cereri de ajutor de minimis în baza acestui act normativ nu au beneficiat de nicio plată în anul 2014 şi de aceea a fost necesară elaborarea unei noi Hotărâri de Guvern care să deblocheze situaţia în anul 2015, pentru a se asigura un tratament nediscriminatoriu producătorilor agricoli care au depus cereri de sprijin și documente însoțitoare acestora conform prevederilor HG nr.865/2014. Totodată, se asigură un tratament nediscriminatoriu și pentru toți producătorii agricoli care au deținut culturi în spații protejate și care au fost afectați de fenomene hidrometeorologice, care s-au manifestat în perioada ianuarie-august 2014.

Se estimează un număr de peste 7.500 beneficiari ai schemei de ajutor de minimis care exploatează culturi agricole/culturi în spaţii protejate/plantaţii pomicole/viticole, și care, după caz, depun cereri de ajutor în baza noii hotărâri, sau au cereri de ajutor înregistrate la Direcţiile pentru agricultură judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti în baza Hotărârii Guvernului nr. 865/2014. La nivelul judeţului Teleorman, potrivit Direcţiei pentru Agricultură Judeţeană Teleorman, sprijinul a fost solicitat pentru un număr de 94 de fermieri pentru compensarea efectelor fenomenelor hidrometeorologice înregistrate în perioada ianuarie –august 2014, însă cei care au avut de suferit de pe urma fenomenelor hidrometeorologice din acea perioadă mai au timp să depună solicitări, termenul limită de depunere al acestora fiind 26 mai. După această dată, banii vor fi viraţi în conturile fermierilor şi se plătesc într-o singură tranşă. (C.P.)

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

*

code

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.