Eveniment

25 de cazuri de infecție cu virusul West Nile; două în Teleorman

Numărul cazurilor de infecţie cu virusul West Nile semnalate în acest sezon a ajuns la 25, până în prezent fiind înregistate trei decese, informează Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile, din cadrul  Institutului Naţional de Sănătate Publică. La nivelul județului Teleorman au fost înregistrate două cazuri de infecție cu virusul West Nile, de la debutul sezonului, dintre care un caz în ultima săptămână.

Potrivit sursei citate, în perioada 3 iunie – 4 septembrie au fost înregistrate 25 de cazuri de infecţie cu virusul West Nile. Totodată, au fost înregistrate trei decese, dintre care unul în Călăraşi, unul în Buzău şi unul în Vrancea.

În funcţie de expunere, cazurile au fost înregistrate în judeţele Călăraşi (5 cazuri), Galaţi (3 cazuri), câte două cazuri în Tulcea, Teleorman şi Iaşi, câte un caz în Buzău, Dolj, Mureş, Vaslui, Vrancea şi şase cazuri în municipiul Bucureşti. Unul dintre cazuri a avut expunerea atât în judeţul Galaţi, cât şi în judeţul Tulcea, mai informează Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile.

Circa 80% din persoanele infectate nu au simptome, dar în cazul în care apar febră, durere de cap intensă, dureri musculare, vărsături şi erupţii cutanate se recomandă vizita la medic. În cazurile severe, care afectează cel mai frecvent persoanele peste 60 de ani cu afecţiuni cronice (cancer, diabet, hipertensiune, boală renală cronică), pot apărea şi alte simptome: rigiditate a gâtului, sensibilitate crescută la lumină, convulsii, frisoane, oboseală cronică şi slăbiciune musculară.

Ministerul Sănătăţii recomandă populaţiei mai multe măsuri de protecţie, respectiv evitarea expunerii la ţânţari, îmbrăcăminte cu mâneci lungi şi pantaloni lungi, utilizarea substanţelor repelente de ţanţari, montarea de plase la ferestrele locuinţelor pentru a împiedica pătrunderea ţînţarilor, limitarea deplasărilor în zonele cu multă vegetaţie şi umiditate ridicată (parcuri, păduri, ape stătătoare etc.), asigurarea măsurilor de desecare a bălţilor cu apă din jurul gospodăriilor şi îndepărtarea recipientelor/obiectelor care favorizează acumularea apei şi a gunoiului menajer.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.