Social

2454 de înscrieri în clasa pregătitoare în Teleorman, în prima etapă

eleviMonica DUMITRESCU

Prima etapă a înscrierilor în clasa pregătitoare s-a încheiat vineri, 13 martie. Potrivit datelor centralizate de Inspectoratul Şcolar Judeţean, în Teleorman au fost depuse 2454 de cereri de înscriere. În perioada 20-21 martie, în unităţile de învăţământ şi pe site-ul ISJ vor fi afişate listele copiilor înscrişi după prima etapă.

Locurile rămase libere după prima etapă şi procedura de repartizare în cea de-a doua etapă de înscriere vor fi afişate pe 23 martie. Etapa a doua va avea loc în perioada 24 martie – 3 aprilie, când vor fi înscrişi copiii care nu au fost cuprinşi în nicio unitate de învăţământ. În această etapă pot fi depuse solicitările de înscriere în altă şcoală decât cea de circumscripţie. Părinţii vor completa o cerere de înscriere, iar repartizarea se va face pe locurile rămase disponibile după prima etapă. Departajarea, în cazul în care numărul cererilor de înscriere la o unitate de învăţământ este mai mare comparativ cu numărul locurilor se va face în baza unor criterii generale şi specifice. Astfel, au prioritate copiii care au fraţi în aceeaşi şcoală, cei care sunt orfani de unul sau de ambii părinţi sau cei care au un certificat medical de încadrare în grad de handicap. Dacă nu se poate face departajarea după aceste criterii generale, sunt aplicate şi criteriile specifice, acestea fiind elaborate de fiecare unitate de învăţământ în parte, cu menţiunea că acestea nu pot fi discriminatorii şi trebuie să ţină cont de faptul că toţi copiii au drepturi egale.

În 10 aprilie vor fi afişate, la unităţile de învăţământ şi pe site-urile inspectoratelor şcolare, listele cu copiii înscrişi după a doua etapă.

Cererile părinţilor care nu au reuşit să îşi înscrie copiii în niciuna din etape sau orice altă problemă apărută în procesul de înscriere vor fi înaintate inspectoratului şcolar şi soluţionate în perioada 14-17 aprilie.

 

 

Cererile au depăşit numărul locurilor disponibile la Şcoala “Ştefan cel Mare” din Alexandria

 

După prima etapă a înscrierilor în clasa pregătitoare, Şcoala Gimnazială “Ştefan cel Mare” din municipiul Alexandria trebuie să găsească soluţii pentru cuprinderea tuturor copiilor care au domiciliul în circumscripţia şcolii şi au solicitat înscrierea. Deşi este singura unitate de învăţământ din Alexandria care a solicitat aprobarea înfiinţării a patru clase pregătitoare în anul şcolar 2015-2016, numărul copiilor pentru care părinţii au solicitat înscrierea în prima etapă la această unitate de învăţământ este de 124. Conform metodologiilor în vigoare într-o clasă pregătitoare numărul copiilor poate fi de 25. Şcoala are obligativitatea să accepte toţi copiii din circumscripţie, însă dispune de spaţiu limitat şi nu poate înfiinţa mai multe clase. O soluţie ar fi distribuirea a câte 30 de copii în fiecare din cele patru clase aprobate, însă se pare că nici aşa problema nu poate fi rezolvată.

În timp ce Şcoala “Ştefan cel Mare” caută soluţii pentru cuprinderea tuturor copiilor ai căror părinţi solicită înscrierea în clasa pregătitoare, alte unităţi de învăţământ din Alexandria riscă să aibă elevi pentru înfiinţarea a cel puţin o clasă pregătitoare. Neoficial, dascălii de la unităţile de învăţământ mai puţin solicitate acuză Şcoala “Ştefan cel Mare” că le fură elevii acceptându-i pe cei care nu fac parte din circumscripţie. Acest lucru este însă greu de demonstrat după ce, pentru a fi siguri că sunt acceptaţi la şcoala dorită, părinţii au făcut mutaţii copiilor la bunici sau alte rude care locuiesc în circumscriţia Şcolii “Ştefan cel Mare”.

 

 

Peste 2800 de locuri în clasa pregătitoare, disponibile în Teleorman

 

Niciun copil de vârstă şcolară nu va rămâne neînscris în învăţământul primar, numărul locurilor disponibile fiind mai mare comparativ cu numărul copiilor care urmează să meargă la şcoală.

Conform planului de şcolarizare pentru anul şcolar 2015-2016, în unităţile de învăţământ teleormănene sunt disponibile 2819 locuri în clasa pregătitoare. Potrivit inspectorului şcolar pentru învăţământ primar, prof. Sorin Ilie, în urma unui recensământ realizat de fiecare unitate de învăţământ în parte, se preconizează înfiinţarea a 132 de clase pregătitoare în anul şcolar viitor la nivelul judeţului. Ca şi în anii precedenţi, în aproximativ 25 de localităţi rurale din Teleorman, în care numărul copiilor de vârstă şcolară este foarte mic, se va apela la învăţământul simultan, în aceeaşi clasă şi sub îndrumarea aceluiaşi cadru didactic urmând să înveţe copii din două sau mai multe nivele de învăţământ.

Dacă în mediul rural majoritatea unităţilor de învăţământ au solicitat aprobarea înfiinţării a cel mult o clasă pregătitoare pentru anul şcolar 2015-2016, şcolile centrale din municipii şi oraşe, mai solicitate fiind de părinţi, au solicitat aprobarea înfiinţării a câte 3-4 clase pregătitoare.

La Alexandria, Şcoala Gimnazială “Ştefan cel Mare” din Alexandria a solicitat înfiinţarea a patru clase. Şcoala “Mihai Viteazul” şi Şcoala nr. 5 din Alexandria au solicitat aprobare pentru înfiinţarea a câte trei clase pregătitoare, Şcoala nr. 7 două clase şi Şcolile “Alexandru Colfescu” şi nr. 6, câte o clasă.

În Roşiorii de Vede, cele mai solicitate, dar şi cu cele mai multe locuri disponibile sunt Şcolile “M. Eminescu” şi “Zaharia Stancu”, care au solicitat pentru anul şcolar 2015-2016 înfiinţarea a câte 4 clase pregătitoare.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

*

code

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.