Social

21 de medicamente, scoase de pe lista compensatelor

Un număr de 21 medicamente au fost scoase de pe lista de compensate, unele pentru că le-a fost suspendată autorizaţia de punere pe piaţă, de către Comisia Europeană, altele pentru că sunt medicamente care se eliberează fără reţetă, se arăta într-un proiect de HG al Ministerului Sănătăţii.

Proiectul de hotărâre lansat în dezbatere publică vizează modificarea şi completarea Hotărârii Guvernului (HG) nr. 720/2008 pentru aprobarea Listei cuprinzând denumirile comune internaţionale corespunzătoare medicamentelor de care beneficiază asiguraţii, cu sau fără contribuţie personală, pe bază de prescripţie medicală, în sistemul de asigurări sociale de sănătate.

Potrivit proiectului, în urma evaluării listei, au fost eliminate nouă denumiri comune internaţionale (DCI) pentru care Comisia Europeană a emis decizii de suspendare a autorizaţiei de punere pe piaţa respectiv, Rimonabantum, Efalizumabum, Alemtuzumab, Combinaţii (rosiglitazonum + glimepiridum) şi Rosiglitazonum, Drotrecogium alfa, Daclizumabum, Sibutraminum şi Tetralepamum.

Alte medicamente care erau compensate 90 sau 50 la sută au fost trecute într-o nouă listă, iar compensarea va scădea la 20% din preţ. Medicamente compensate anterior cu 50%-90% şi trecute acum pe lista cu doar cu 20% compensare sunt Erdosteina (Erdomed) şi folosită în tratamentul bronhopatiei; Diazepam, Zolpidem (Stilnox) şi alte benzodiazepine folosite în special ca sedative în tratamentul insomniilor, depresiilor sau în cazurile de anxietate; Trimetazidina, a cărei denumire comercială este Preductal, un medicament prescris frecvent cardiacilor, Pentoxifilina, folosită frecvent în arteriopatii.

De asemenea, nu vor mai fi eliberate gratuit pentru gravide, copii şi studenţi flourura de sodiu (Zymafluor) folosită la sugari şi copii pentru remineralizarea dinţilor; Peroxid de benzoil un medicament folosit împotriva acneii cunoscut comercial ca Panoxil; Ibuprofenul antiinflamator folosit şi ca analgezic; Dexpanthenol, o cremă folosită în cazul iritării pielii copiilor. De altfel, Ginkgo Biloba, care se comercializează sub denumirea de Tanakan şi Bilobil, dar şi Glucozamina au fost, totodată, eliminate din lista medicamentelor compensate. (C.P.)

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

*

code

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.