Social

2.856 de absolvenţi teleormăneni, înscrişi la prima probă a Bacalaureatului

Monica DUMITRESCU

Prima sesiune a Bacalaureatului din acest an demarează luni cu proba de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română. Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului Şcolar Judeţean Teelorman, pentru susţinerea acestei probe s-au înscris 2.856 de absolvenţi de liceu, care au fost repartizaţi pe parcursul a trei zile, între 8 şi 10 iunie.

Candidaţii vor susţine probele orale ale Bacalaureatului în liceele absolvite, conform programării afişate de acestea. La această probă, care durează maxim 15 minute, candidaţii trag un subiect constând într-un text la prima vedere pe care vor trebui să-l citească cu voce tare şi apoi să răspundă la mai multe întrebări legate de text. Candidaţii nu primesc note, ci li se va stabili nivelul de competenţă: începător, mediu (cunoştinte minime de comunicare), avansat (câteva dificultăţi de comunicare) şi experimentat. Chiar dacă nu contează pentru media finală de la Bacalaureat, participarea la probele orale este obligatorie, iar candidaţii care nu sunt prezenţi la aceste probe nu pot promova examenul.

 

Regulile pe care trebuie să le respecte candidaţii

 

Candidaţilor la Bacalaureat le este interzis să intre în sălile de examen cu ghiozdane, rucsacuri, sacoşe etc. pe care sunt obligaţi să le lase în sală de depozitare din liceul în care susţin examenul. De asemenea, absolvenţilor de liceu le este interzis să aibă în sălile de examen, în obiectele de îmbrăcăminte sau încălţăminte, în penare şi altele asemenea ori în băncile în care sunt aşezaţi în sălile de examen orice fel de lucrări: manuale, cărţi, dicţionare, culegeri, formulare, memoratoare, notiţe, însemnări, rezumate, ciorne sau lucrări ale altor candidaţi etc., care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor. Candidaţii care refuză să depoziteze aceste obiecte nu vor fi primiţi în examen.

Candidaţii de la Bacalaureat nu au voie să între în examen nici cu telefoane mobile, cărti audio şi nici cu orice fel de mijloc electronic de calcul sau de comunicare ce permite conectarea la internet/la reţele de socializare, care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, pentru efectuarea calculelor, pentru comunicare între candidaţi sau cu exteriorul. Absolvenţilor li se interzice să comunice între ei sau cu exteriorul, să transmită ori să schimbe între ei foi din lucrare, ciorne, notiţe sau alte materiale care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, pentru comunicare între candidaţi ori cu exteriorul.

Candidaţii la Bacalaureat care nu respectă aceste reguli vor fi eliminaţi din examen, indiferent dacă au folosit sau nu materialele interzise şi indiferent dacă acestea au fost introduse în sală de examinare de către ei, de către alţi candidaţi, profesori din comisie sau de alte persoane. Încălcarea acestor reguli reprezintă tentativă de fraudă, iar absolvenţii respectivi nu mai pot participa la următoarele probe ale Bacalaureatului în această sesiune şi nici în următoarele două sesiuni.

Absolvenţii de liceu promovează examenul de bacalaureat dacă îndeplinesc, cumulativ, următoarele condiţii: au suţinut probele de evaluare a competenţelor; au susţinut toate probele scrise şi au obţinut cel puţin nota 5 la fiecare dintre acestea; au obinut cel puţin media 6 la probele scrise.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

*

code

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.