Social

114.253 – numărul pensionarilor la jumătatea anului 2014

Conform datelor oficiale prezentate de Casa Judeţeană de Pensii Teleorman, în judeţul nostru, la jumătatea anului 2014, sunt înregistraţi 114.253 pensionari, în condiţiile în care datele statistice arată că avem doar vreo 52.000 de salariaţi. Din totalul persoanelor pensionate, 68.400 sunt femei. Din totalul vârstnicilor, statisticile Casei Judeţene de Pensii arată faptul că în Teleorman, în prezent, 262 de pensionari trăiesc primind numai o indemnizaţie socială. Cu acest venit nu îşi pot asigura nici hrana zilnică, ca să nu mai punem la socoteală costurile necesare achiziţionării medicamentelor sau costurile altor cheltuieli. Cu toate acestea, găsesc resurse pentru a depăşi cumva, în fiecare lună, traiul zilnic, care pentru ei este mai mult decât o provocare, devenind o luptă permanentă pentru existenţă.

 

Peste 12.000 de pensionari primesc pensie de urmaş

Dacă o persoană decedată era pensionar şi îndeplinea condiţiile pentru obţinerea unei pensii, conform legislaţiei în vigoare, dreptul la pensia de urmaş îl au copiii până la vârsta de 16 ani sau cei care au peste 16 ani, dar îşi continuă studiile într-o formă de învăţământ organizată, fără a depăşi 26 de ani. De asemenea, de pensia de urmaş mai beneficiază cei care au invaliditate de orice grad, iar aceasta s-a ivit într-una din situaţiile de mai sus. Conform datelor oficiale 12.066 de teleormăneni beneficiază de pensie de urmaş.

 

În Teleorman, 9.611 persoane primesc pensie de invaliditate

 

În prezent, Teleormanul are 9.611 pensionari care primesc de la bugetul de stat o pensie lunară de până la maxim 3.093 lei, banii aferenţi pensiei de invaliditate. Majoritatea au un grad mare de invaliditate sau sunt pensionaţi pentru handicap permanent, fie la unul dintre membrele superioare sau inferioare, fie au boli incurabile. Pentru mulţi dintre aceştia, banii pe care îi primesc de la stat abia le ajung pentru medicamente, alţii pot supravieţui decent numai cu ajutorul familiilor, asta în cazul nu se prăpădesc la câţiva ani după depistarea bolilor. Dintre pensionarii care primesc bani pentru un grad de invaliditate, cei mai mulţi sunt bărbaţii, respectiv 6.008 pensionari.

 

2.565 teleomăneni au ieşit la pensie înaintea vârstei legale

 

În ceea ce priveşte ieşirea la pensie înainte de termen, la sfârşitul finele lunii iunie a acestui an, în documentele Casei Judeţene de Pensii figurau 2.565 de teleormăneni care au ieşit la pensie anticipat. Cei 2.565 de pensionari care au dorit ieşirea din câmpul muncii înainte de termenul legal primesc o pensie de minim 223 lei şi maxim 2.626 lei în cazul pensiei anticipate parţiale şi cuprinsă între 657 şi 2.694 lei în cazul pensie anticipate. Din totalul teleormănenilor care au ieşit la pensie înainte de îndeplinirea vârstei legale de pensionare 1.419 sunt bărbaţi.

 

Cei mai mulţi pensionari sunt la limită de vârstă

 

După datele oferite de Casa Judeţeană de Pensii Teleorman, cei mai mulţi dintre pensionari au reuşit să iasă din câmpul muncii la limita legală a vârstei de pensionare. Proporţia cea mai mare din cadrul pensionarilor de asigurări sociale de stat, la finele lunii iunie, o aveau, după cum am precizat, pensionarii pentru limită de vârstă, respectiv 78,55 %, corespunzătoare unui număr de 89.747 de persoane. Raportată la pensia totală a pensionarilor de asigurări sociale de stat, pensia acestora a fost în luna iunie cuprinsă între 6 lei şi 4.953 lei. (C.P.)

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

*

code

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.